Thursday, 18 May 2017

Ubat DARAH TINGGI Traditional

Assalamualaikum , 

Lamanya tak update blog ibu , ehhh baru baru ni ibu terjumpa nama yang lain pada lain . Disebabkan ibu terlampau minat pakai shawl 'keknis' , so ibu nak tukar panggilan ibu jadi KEKLIN . haa , jangan lupa yaa . panggil ibu , keklin .

Okay , sekarang keklin nak share sikit pasal darah tinggi . Mak keklin seorang penghidap darah tinggi . sekarang dia makan ubat hospital dan setiap bulan dia akan cek di klinik berdekatan dengan kami . Mak keklin sekarang berumur 61 tahun ni . Masa dia disahkan ada darah tinggi masa umur dia 47 tahun . haaa , nampak tak ? mak keklin yang sangat jaga pemakanan dia pun , dapat penyakit darah tinggi ni . Apatah lagi keklin yang tak jaga makan ni . .

Sebenarnya kan , darah tinggi ni faktor badan kita dah tua . Kalau tiap tiap tahun umur je meningkat ,badan takkan tak tua kan , macam tak logik kann .

TAHUKAH ANDA ??

Badan kita menerima proses penuaan SETIAP HARI tau . Bila badan menerima proses ini , kita lebih berisiko untuk dapat penyakit . So , harini keklin nak share laa sikit ubat darah tinggi yang boleh bantu turunkan JIKA diamalkan ya .

APA ITU DARAH TINGGI ?

Sebelum tu , keklin nak ceter sikit , apa tu darah tinggi ? Jantung kita ni setiap deti setiap saat bertugas mengepam dan dia ada masa untuk menguncup dan berehat . Aktiviti ni la yang menghasilkan tekanan sebenarnya sebab dia berfungsi utk bawa darah ke seluruh badan kita . Setiap orang tekanan darahnya berbeza beza yaa .Jika tak dirawat dari awal , kemungkinan berlaku lebih banyak komplikasi dan juga kematian .

BACAAN TEKANAN DARAH 

Korang pernah tak pergi klinik buat check up untuk tekanan darah ? keklin tiap tiap bulan pergi sebab risau . Maklumlah keklin ni OBESITY , sangat berisiko untuk dapat darh tinggi . Okay kalau korang nak tau kan , bila kita cek ada nurse bagitau ATAS 120 BAWAH 90 . Korang tau tak apa tu ? Keklin dulu taktau juga , so keklin pun gatal laa mulut pergi tanya ke nurse tu . Nurse tu kata :

--------> bawah = diastolik

Tekanan semasa JANTUNG berehat diantara pengepaman . Bacaan normal bagi diastolik ialah 80 ke bawah .


-----------> atas = sistolik

Tekanan keatas saluran arteri akibat denyutan JANTUNG . Tekanan sistolik yang normal ialah 120 kee bawah.


Selalunya kann , darah tinggi kena kat orang yang berumur 60 tahun ke atas . Tapi memandangkan gaya hidup tak berapa nak sihat BERKEMUNGKINAN nak dapat darah tinggi tu macam dah tak kira umur dah sekarang ni .

Haaaa , ni serba sedikit tentang tekanan darah yeee. semoga bermanfaat untuk semua pembaca yaa .


UBAT TRADISIONAL UNTUK DARAH TINGGI

Bila dah ada darah tinggi , tiaptiap bulan kene pergi klinik untuk ambik ubat . Kalau macam keklin ni , mudah nak dapat herba kampung , So , harini keklin nak share sikit apa yang mak keklin amalkan sepanjang dia menghidap darah tinggi ni .



  • HEMPEDU BUMI 
  • PERIA KATAK
  • BUAH TUNJUK LANGIT
  • MISAI KUCING
  • MAHKOTA DEWA
  • BAWANG PUTIH
  • DAUN SADERI
  • DAUN PEGAGA
  • DAUN BELIMBING
  • TIMUN
  • BELIMBING BULUH
  • JERING
  • PUCUK BETIK


yang ni antara yang mak keklin amalkan . alhamdulillah , mak keklin tak pernahlah sampai kene berehat ke hospital tu. 

Ehhhh , sekarang mak keklin jarang makan herba dah sebab dia jumpa kapsul herba dari RAJA SEGALA TUMBUHAN . Lebih kurang 4 bulan ni dia amalkan , alhamdulillah bacaan tekanan darah dia , doktor kate NORMAL . Nak tengok bulan depan macamana pula . 

Nak tau ke apa kapsulu raja segala tumbuhan tu ? nanti keklin cerita yaa . semoga bermanfaat yaa untuk semua . 



love ,

keklin gojes 



Tuesday, 16 May 2017

KAMPUNG ULU SUNGAI , RAUB

Assalamualaikum

haii semua. pagi ni nak ceter sikit pasal tempat keklin duduk sekarang . kelin tinggal di KAMPUNG ULU SUNGAI , RAUB . tempat keklin ni jauh dari bandar Raub . Mungkin jarak dari kampung ULU SUNGAI ke bandar Raub 45km. Yesss , memang ulu sangat , kadang kadang line telepon pun takde .

okay , bila dah masuk kampung ulu sungai ni , banyak lagi cabang kampungnya. Tempat keklin ni juga GLAMOUR  dengan kampung orang asli tapi ada kampung orang melayu juga .

KAMPUNG ORANG MELAYU

  • KG SIA 
  • KG ULU SUNGAI
  • KG BATU RUSA
  • KG JASU
  • KG KELA

KAMPUNG ORANG ASLI
  • POS SATAK
  • POS RUAI
  • POS KLANG
  • POS BUNTU
  • POS KELIT

Haaa , walaupun ramai juga orang asli , kami bergaul tak kira kaum . kami bercampur sahaja tak kira la Melayu ke Orang Asli . Di sini juga terdapat 2 sekolah rendah iaitu :

  • SEKOLAH KEBANGSAAN ULU SUNGAI
  • SEKOLAH KEBANGSAAN SATAK 

KEMAS ( untuk kanak kanak )

  • SATAK
  • BUNTU 
  • KLANG
Haaa , tak mula lagi episod menarik di kampung ULU SUNGAI . Haaa ? rumah keklin kat mane ? hahaa , Rahsia laaa , mane boleh bagitau . Okay , selalunya orang dok nanye mende hok sedaknye datang KAMPUNG ULU SUNGAI (US) ni . 


haaa , ni keklin nak kabor kaat us ni ada sungai , ada air terjun, ada pokok menghijau yang banyak. 
Kalau orang dari bandar , kebanyakkannya akan suka tempat macam ni sebab terlalu banyak pokok menghijau . bak kaa demeh ALAM SEMULAJADI .

Kalau demeh suka tempat tempat macam ni , kat sini ada tempat penginapan behampiran dengan sungai , bunyi sungai dan bunyi cengkerik .Jika berminat , bolehlah contact orang ni yaa ;

  • CHALET PAK EMBONG
  • CHALET PAK TEH
  • KELA ADVENTURE CAMP

Selaintu , kami ada tempat rekreasi di LATA LEMBIK . macam macam aktiviti diadakan disana antaranya jungle tracking , skywalk, water rafting dan lain lain.

okay , bagi hok sesape minat aktiviti 4wheel , tempat kami juga ada tempat untuk demeh mencuba 4wheel anda . Jika nak lagi ADVENTURE , ada KEM SANGKA . yang bestnya disini ,bebetui tengah hutan . yang mana demeh minat nak bercamping bolehlah ke KEM SANGKA yang boleh tembus di ULU SLIM , PERAK .


haaa , menarik tak ? nak tau menarik ke tidak ? marilah berKAMPUNG di KAMPUNG ULU SUNGAI , RAUB .


LOVE ,

KEKLIN

Keh orang KAMPUNG ULU SUNGAI 

Tuesday, 9 May 2017

KHASIAT HEMPEDU BUMI

HEMPEDU BUMI DAN KHASIATNYA


ASSALAMUALAIKUM SEMUA .
Apa khabar semua semua ? sihat ke semua anak anak ibumudagjes ni . Lama dah ibu xberaksi di blog ni kan ? ibu rasa sekarang musim demam laa . Ramai kawan kawan ibu demam + selsema + batuk . Mungkin musim demam agaknya . Okay harini ibu nak share sikit herba kampung HEMPEDU BUMI .



Nama saintifik HEMPEDU BUMI ni ialah ANDROGRAPHIS PANICULATA . Pokok ni banyak dijumpai di Malaysia , China , Indonesia , India dan Thailand . Haaaa , kenape nama HEMPEDU BUMI ? Orang melayu panggil hempedu bumi sebab rase dia , pehhh memang pahit sangat .Tapi kalau xpahit bukan ubat namanyaa yee korang . HEMPEDU BUMI  kalau diterjemah ke bahasa inggeris “bile of the earth” dan ia terbukti kuat melindungi hati dan memulihkan kesan hempedu .jom sesame tengok KHASIAT HEMPEDU BUMI .

KHASIAT HEMPEDU BUMI
            : mampu melindungi untuk hati , pancreas dan sistem penghadaman
            : membersihkan hati dan darah secara semulajadi
            : melindungi dari ulser perut dan duodenum
            : membantu menurunkan kencing manis
            : merawat kencing manis
            : melegakan demam
            : antiradang , antibakteria dan antivirus
            : boleh menghapuskan cacing dalam pencernaan
            : boleh merawat luka
            : boleh mencegah selsema
            : membantu mencairkan kahak


CARA MENGUNAKAN HEMPEDU BUMI :
            Untuk masalah dalaman seperti KENCING MANIS , DARAH TINGGI , DEMAM , SELSEMA dan sebagainya , anda bolehlaa ambik daunnya  , basuh dulu yee . jangan sambar terus yee . selepastu bolehlaa ambil air panas tuangkan dalam cawan dan biarkan ia sejuk dulu , bolehlah diminum sampai habis . Mak ibu selalu buat sebelum g klinik nak cek darah tinggi . Memang turun darah tingginya tau.
            Untuk luka , kene gigit serangga bolehlah ditumbuk daunnya dan sapukan ditempat yang luka tu .  Dulu ibu pernah kene alergik yg teruk sangat (gatal) ibu ambik daun ni , apply kat tempat gatal tu . Alhamdulillah lega sangat , xda dah gatal gatal tu .

Haaaa ? apa ? pahit ? yee , memang pahit tapi nak sihat kan , perlulah telan aje . ibu minum jugaa yee anak anak . nak sihat punya pasal yee . so , janganlah pandang remeh jika korang nampak pokok HEMPEDU BUMI  ni dimana mana yee . Kalau kat tempat ibu ni merata ada tumbuhnyaa . So , bila dah ada kene laa manfaat kan . Herba semulajadi tu kan , mana nak dapat kann .

Jadi korang korang jagalah ksihatan korang elok elok yee . Kalau rasa xboleh nak cari HEMPEDU BUMI ni , boleh cari supplement yang sama fungsi dengan HEMPEDU BUMI . Haaaa? Apa ? ada ke ? mestilah adaaa tau . Untuk maklumat lanjut bolehlah call / whatsapp ibu di talian 0139449174.

Salam sayang

ibumudagojes

Thursday, 16 February 2017

BILA SIHAT SEMUA AKAN WELLDONE

Assalamualaikum semuaa kakak abang yang gojes semua 😊

Buat ape ke semua tu?  Dah makan ke?  Harini ibu x berape nak sihat,  so kerja ibu banyak lagi yang x welldone 😒 . Siapa surirumah?  Silaa angkat tangan macam saya πŸ™‹ ibu dari umur 18tahun surirumah sepenuh masa okay.

Kenape ibu cakap BILA BADAN SIHAT SEMUA AKAN WELLDONE ye? Cer korang tengok sape yang selalu buat kerja di rumah yee?  Cer korang bayangkan kalau dorang xsihat? Semua kerja akan welldone jugaa tapi xsempurna sangat kot.  Even kalau kitaa ade maid punn,  kalau diaa demam,  cuti ke,  kerja yg kat rumah tu xkan sesempurna maid buat kann.

Ibu fully housewife , semuaa sendiri , takde maid yee.  Kerjaa paling basic laaa yang ibu salu buat tiap² hari , hmmmmmm tadaaaaa


Haaaa,  yang basic aje yee anak² . Tapi ni laaa hari² ibu buat. Bukan utk dua tigaa tahun tau tapi untuk selamanyaa selagi masih berkudrat.  Kot mane pun hok yang bekerjaa punn akan buat mende yg same sibijik gini laa rutin orang perempuan 😊 . Haaaa apee?  MengeBOOM @ bergosip tu pun kerjaa org perempuan jugaa tau uolls.  Ibu mestilaaa mengeBOOM jugaa kalau x kitaa taktau pulak hal² yg jadi di kampung cth kematian ke,  org sakit ke, org masuk hospital ke?  Kitaa kene jugaa ambik tau,  dan yg paling penting mestilaa kene bercampur gan org ramai jugaa ye uolls.




Sesekali ibu cengkelat jugaa sebab datang penyakit M tu,  tapi ibu xpuas hati gan keadaan rumah. So,  ibu buat jugaa sampai puas hati tau. Selagi xcomplete selagi tu xpuas hati.

Oleh itu,  ibu perlu sihat untuk semuaa kerja ibu welldone yee uolls.  Uolls punn perlu,  WAJIB sihat untuk kerja uolls welldone.  Macamane carenyee ye?

Haaa ni ibu nak cete sikit,  ibu ni selera makan kuat sangat tau uolls.  Semuaa mende ibu makan.  Xde pantang pape yer.  Tapi sejak ibu lahirkan putera kedua ibu,  ibu selalu jatuh sakit.  Badan selalu xsihat,  demam. Haaaa?  Nampak x kat situ, bilaa ibu sakit,  masyaallah rumah macam kene tsunami uolls. Baju bertimbun xberbasuh n xberlipat,  tapi ku gagahkan juaa diri ini utk buat kerja² ini 😊

So,  ibu pun terjumpaa laaa satu keajaiban yg boleh bantu ibu untuk sentiasa sihat,  insyaallah dengan izin Allah.  Ibu jumpa produk SHAKLEE yang boleh bantu ibu utk sentiasa sihat . So,  ibu punn ape lagi no pantang² makan dah yee uolls.  Nangke?  Cempedak?  Kentang goreng?  Semuaa ibu xpantang lagii.  Yang ade nyee pantang jumpa ibu rembat 😊.

Nak sihat?  Pastikan uolls makan ikut piramid makanan yee.  Barulaaa lagi awesome kesihatan korang tau.  Apee?  Xtau mcmane piramid makanan ? Haaa ni ibu tunjuk yee



Insyaallah jikaa kitaa semuaa ikut piramid makanan,  kesihatan akan lebih awesome malah badan punn boleh maintain je uolls.  Ibu?  Xbape ikot ngat piramid makanan.  Haha,  sebabtu laaa obesiti. Tapi ni dlm usahaa nak menguruskan badan ibu.  Badan kurus, hati pun senang nak milih saiz baju.

Kalau boleh jom laaa kitaaa reramai cegah penyakit sebelum ia datang menjengah ke badan kitaa,  sebab bilaaa diaa dah jengah diaa liat nak keluar,  pahtu nk bertapa je dlm badan kitaa dan brgantung aje laaa pada ubat hospital.  Adik² kakak² abang² makcik² pakcik² jangan takot jumpa doktor yee,  doktor xmakan orang tau.



Satu lagi ibu nak kabo shaklee bukan ubat yee anak² sekalian yee.  Shaklee ni makanan tambahan @ vitamin yg perlu utk support badan uolls tu.  Janganlaaa dah makan shaklee taknak g cek kat hosp pulok. Pergilaaa cek le dokter tu,  sekurang² nye kitaa tau sakit kitaaa tu.  Ibu pengamal shaklee pun ibu g cek doktor sebulan sekali.  Risau ler maklumlaa ibu kan obes,  risiko tinggi wehh nak dapat penyakit.

Haaaa,  nampak x pentingnyaa kesihatan dalam hidup kitaa.  Tak kiraa laaa kerja ke idok ke,  kesihatan tersangat² laa pentingg tau korang.  Lagi satuu kitaa jugaa laaa yg kat umah ni,  org perempuab yang menentukan makanan berkhasiat utk ank² dan suami kitaa tau.  Haaaa,  nampak kann penting peranan orang perempuan ni.  Orang laki pun penting jugaa aih,  kalau xde cik suami cari duik,  Xberasap pulok dapur kitaa ter. So,  para suami² jgn nak berkiraa ngat yee gan isteri bilaaa si isteri mintak jagaa ank sekejap yee. Si isteri punn nak jugaa mase utk uruskan diri sendiri.  So,  jgn berkiraa .

Kalau semua sihat,  insyaallah semua kerja akan welldone uolls. Tapiii apa yang pentingg?  Kesihatan uolls tu penting amat tau baru kerjaa tu akan selesai tauu. Haaaa,  panjang pulok ceter ibu ni,  jangan menyampah ke ibu.  Xbaik ade ade hasad dengki tau 😊

Sebelum ibu undur diri,  jom kitaa senyum sampai ke telingaa 😊 , senyum kan sedekah . Haaaa,  ibu sebenarnyaa telah dicabar oleh hakak cantik kitaa najiha halim ni tentang penting kesihatan dalam kehidupan kitaa ni.  Ohhh lupaaa nak kabo,  ni fb cik lisa gojes kitaa ni yee.  Bolehlaaa intai² .

Sesambil bace ter jum singgah entri ibu jus resveratrol dan kencing manis , PERIA KATAK CICAH SAMBAL BELACAN, AWET MUDA + KENCING MANIS . Jom sesama manfaatkan masa uolls dengan bace blog ibu 😊.

Kempen kesedaran kesihatan ni dianjur oleh superstars shaklee. Seterusnyaa ibu ingin mencabar keluarga superstars ibu kak erni , semogaa dapat menyahut cabaran ibu yee Kak erni gojes 😘

Sayang korang ketat²
Ibumudagojes πŸ’‹




Monday, 6 February 2017

JUS RESVERATROL dan KENCING MANIS

Ape?  Antioksida tinggi? Apetu?  Apa?  Kenape kalau antioksida tinggi ye? Korang nak tau ke? Kalau dah buka blog ibu,  mesti nak baca gan lebih lanjut kann.

Okay sekarang,  ibu share ape yang tinggi antioksida tu,  bagus ke idok diambil tu?  Haaa mestilaaa bagus.  Kali ibu nak share produk shaklee yang tinggi antioksida ni.

Gabungan hebat dari bahan bahan yang asli ini maka terhasillah vivix.  

Rujuk gambar dibawah :




Haaaa,  nilaaa cikvivixgojes kitaaa 😊 betui ke cikvivix ni tinggi antioksida ye?  Korang rase tinggi ke idok?  Mehh kitaa nengok yee,  ibu share sikit yee kat korang.

Dalam cikvivix ade 4 bahan utama :

πŸ‡ anggur muscadine
--> anggur liar ni ade 20 kromosom
--> antioksida kuat
--> kandungan polifenol tinggi
*ahli sains telah menggabungkan resveratrol yg asli dengan ekstrak dari anggur,  eldeberi dan carrot ungu. So,  jadilah tindakan yang unik antipenuaan sel.


πŸ’œ lobak ungu
--> vitamin A
--> ada asid klorogenik
--> antioksida
--> mengandungi phytokimia termasukk carotene yang sama kandungannya dengan >>>>> PERIA KATAK ( BITTERGOURD ) <<<<
--> ia jugaa mengandungi anthocyanins yang bertanggungjawab pada wane merah menyala,  biru dan ungu pada buah n sayur.I


πŸ’œ eldeberi
--> ada flavanoid (antioksida)
--> vitamin A,B dan C
--> ada nutrien : asid amino yang paling tinggi dengan antoksidan.


πŸ’œ polygonum cuspidatum
-->anti penuaan
--> tinggi antioksida


Nampak tak korang?  Bahan utama diaa semuaanya tinggi antioksida. Ibu nak ceter sikit,  badan kitaa ni hari hari terima PROSES PENUAAN. So sel sel badan mati boleh mendatangkan penyakit. Tapi cik vivix kitaa boleh bantu melambatkan proses penuaan sel sel badan.

Penyakit 3 serangkai adalah faktor penuaan badan tau 😱 jangan ingat kulit aje terima proses penuaan tau.  Uolls mesti nak gojes luar dan dalam kann. Faktor penuaan sel ye?  Korang nak tau x?  Okaylaaa ibu share yee.

Antara faktor penuaan sel :

πŸ‘‰ kemusnahan DNA : setiap hari berlaku,  so lagilaa cepat berlaku penuaan sel tu.
πŸ‘‰pengawalan genetik semakin berkurang kerana dimusnahkan oleh radikal dalam badan
πŸ‘‰ sel badan kurang tenaga
πŸ‘‰ pengumpulan AGA protein bertambah yang akan menyebabkan penyakit

So, korang nak tak mengekal keremajaan tubuh badan korang ? Bilaaa korang jagaa bebetui badan korang insyaallah risiko untuk dapat penyakit tu rendah. Apa yang vivix buat jikaa kitaa ambil sebagai makanan tambahan kitaa?

Risiko nak dapat penyakit tu rendah, boleh membantu melambatkan kemusnahan kolagen dan yang paling penting mampu menghalang DNA dari musnah.

RESVERATROL terdapat dalam kulit anggur merah dan juga biji anggur merah. So jom kitaa tengok apa yang resveratrol boleh bantu dalam kehidupan seharian kitaa ye :

πŸ’™ melambatkan proses penuaan
πŸ’™ merendahkan kolestrol
πŸ’™ merendahkan tekanan darah tinggi
πŸ’™ mengurangkan berat badan

Lagi sekali ibu nak ingatkan kat korang yee,  shaklee bukan ubat yee,  shaklee makanan tambahan. Macam bunga jugaa kalau kitaa xbaja,  ada ke keluar bunganye ye?  So mcmtu jugalaaa badan kitaaa tau uolls, sangat² perlu dibaja jugaa barulaa sihat,  cantik n gojes uolls tau.

Walaupun kita rase kitaa cukup makan vitamin xsemestinya kita xyah g hospital untuk checkup okay.  So,  please² korang tukar mindset korang,  pegilaaa checkup utk tahu perkembangan diri kitaa tau.  Bukan untuk orang lain,  tapi untuk diri kitaa sendiri jugaa uolls.



Ibu pun pergi checkup jugaa,  even badan berisi dengan lemak tapi alhamdulillah masih xde penyakit lagi.  Ibu harap dapat kekalkan tahap kesihatan ibu ni sampai laaa tua.  Insyaallah. Korang pulak mcmane?


So,  marilaa reramai menjagaa kesihatan kitaa . Insyaallah jika kitaa amalkan makanan yang sihat,  kitaa boleh pakai lama badan kitaa.  Ni bukan utk ibu sorg aje,  untuk semuaa orang. Marilaaa kitaa sihat ramai² .

Untuk maklumat lanjut boleh call / whatsapp ibu di talian 0139449174

Salam sayang ye uolls,
Ibumudagojes 😊

Saturday, 4 February 2017

PERIA KATAK CICAH SAMBAL BELACAN

Assalamualaikum semua,

Okay harini ibu nak share sikit resepi yang boleh dibuat dengan PERIA KATAK ni. Kalau dah nama peria mesti dah set dalam kepala peria mesti pahit.  Dalam english pun nama bittergourd,  bitter tu maksudnyaa pahit 😊



Jadi untuk nak bagi ramai gemor ke bitterguard ni,  kitaa ubah sikit resepi cicah atau colek gan sambal belacan.  Pehhh,  memang jelijeh airlior wehh,  nak²  kalau sambal belacan pedas . Ibu xkuat dik,  boleh tambah 4 5 kali nasi ni.


Kalau yang tumbuk gan lesung lagi kaww rase diaa tau.  Tapi bahayaa tumbuk ni takot merecik ke mata,  tapi bilaa dah siap hasilnyaaa sangat² mabeles tau.  Nak² bekelah tepi sungai kat pondok dalam kebun durian ke.  Papaleh wehh!!  Sedap amat korang wehh.

PERIA KATAK CICAH BUDU

Selain tu,  ibu salu laaa jugaaa kalau xde belacan,  kitaa boleh excuse cicah gan budu. Favourite ibu kalau budu tu asam dia,  tempoyak. Mmg sedap penyet² lada yg warne putih tu,  pehhh pedas vs sedap.

Walapun peria katak ni pahit,  tapi bilaa kitaa pelbagai kan rase diaa,  insyaallah kitaa boleh telan tau.  Kalau macam ibu,  mmg ibu sukaa yang pedas² , jadi ibu combinekan rase pahit + pedas.  Cenggini rase diaa πŸ‘.

PERIA KATAK GORENG BERLADA

Selain cicah² ni,  ibu salu jugaa buat goreng berlada ni 😊. Mehh ibu share sikit resepi nyaaa :

Ni caraa kampung betui ni ibu ajar ye.

1. Sebiji bawang besar
2. 3 ulas bawang putih
3. 10biji lada (ikut rase setiap orang)
4. Beberapa biji peria katak yg sudah di potong mengikut citarase yee.
5.sedikit ikan bilis (perasa) kalau nak letak mende lain pun boleh cth sos tiram, stok ayam atau lain²

Cara²nyaa

Nak hasil yang mabeles,  boleh tumbuk pakai lesung yee sayang²  .

1) memulaa tumbuk lada,  bawang putih n bawang besar n ikan bilis.
2) pastu bolehlaa panas kan minyak dan goreng bahan tadi sehingga bawang masak. Masuklaaa garam secukup rase yee.
3) lastly masuk laaa periaa,  kacau sehingga sebati dan bolehlaa hidangkan yee 😊

Jadilaaa peria katak goreng berlada 😊


PERIA KATAK DAN KENCING MANIS

Kebanyakan yang mengamalkan peria katak ini,  orang yang menghidap penyakit kencing manis. Mak sedare ibu,  diaa dah makan ubat kencinga manis yee,  sebelum pergi cek diklinik , dia akan makan peria katak macam makan buah epal tu untuk menurunkan kencing manis diaa.  Alhamdulillah setiap kali g cek,  xpernah laaa tambah ubat dah.

Kebanyakan mereka yang kene kencing manis berjaga²  dari segi pemakanan dorang tau,  tinggi sngat kencing manisnyaa pun xboleh,  rendah sangat pulak kencing manisnyaa pun xboleh jugaa.

Sekarang ni pun payah nak cari peria katak kat pasaraya kann,  melainkan cari di kampung² dengan harga yang berpatutan.
Kenape yee pengidap kencing manis sesuai mengambil PERIA KATAK ni ye?

Okay ni ibu nak ceter apa khasiat peria katak ni sehingga ibu jadikan menu wajib untuk seharian.

πŸ‘‰ rendah kalori (perasan x,  pesakit kencing manis kurang makan nasi sbbnyee risau kencing manis tinggi. Jadi bolehlaa amalkan ye) (untuk diet pun bagus ni)
πŸ‘‰ tinggi serat dan anti-oksida (kalau dah tinggi serat,  tiada lagilaaa masalah xlawas ye korang²)(anti-oksida yang boleh bantu mengawal gula dalam darah)
πŸ‘‰ mempunyai carotene,  leutein dan vitamin c ( anti-oksidan yang membantu anti - penuaan,  anti kanser dan mencegah sakit kronik)
πŸ‘‰ membantu menurunkan kolestrol

Banyak lagi khasiat diaa sebenarnyaa,  tapi buat mase ni ibi share yg ni je dulu yee 😊

Khasiat peria katak memang banyak tapi tu semua atas kita , antara nak dengan xnak aje.  Kalau sayang badan,  boleh laaa amalkan selalu peria katak.  Baik kitaa cegah dulu penyakit dari penyakit tu datang sendiri kann.  Kalau dah ade penyakit,  nak sembuh tu nnti ambil mase pulak.


Ada nyonya tanye,  kalau peria katak ni xde,  mana mau cari yang ada khasiat macam peria katak maaa?  (cakap mcm org cina sikit) . Apa jawapan ibu mase tu?

Jawapan ibu,  ' ada maaa. Khasiat diaa sama macam peria katak maa.  Aunty jangan risau.  Kalau aunty minat,  boleh call saya. '

Korang boleh jugaa contact ibu jikaaa berminat yee 😊 boleh jugaa share resepi gan ibu yee semuaa.  Jangan risau,  ibu xmakan orang,  ibu makan  >>>peria katak cicah sambal belacan<<< ajee. 😘

Maklumat lanjut boleh whatsapp ibu yee 0139449174.

Friday, 3 February 2017

AWET MUDA AWET MUDA + VIVIX

Assalamualaikum semua,

Korang buat ape tu?  Dah siap kerja rumah dah?  Masak? Makan?  Tidur?  Ibu semuaa dah siap cumaa satu je belum,  lipat kain.  Hihi.  Kerja rumah yang paling ibu xsuka buat. Tapi bilaa jadi surirumah semua tu perly diserap dalam rutin harian ibu 😊

Macam vitamin jugaa,  mesti kitaa kene pilih yg bebetui boleh serap dalam badan. Baru laaa hasil dia marbeles kann. Siapa kat sini nak awet muda?  Angkat tangan macam sayaa  πŸ™‹ (macam ceter hantu kaklimah balik rumah).

Harini ibu nak ceter produk feberet ibu ni tau 😊 kenape ibu suka ngat yee?  Semuaa orang nak awet muda kann? Nak jaga badan,  nak pakai badan lame kalau boleh nak badan sihat sampai dah tua. Even dah jadi opah punn,  nak nampak mudaa dan bebas penyakit kann. So,  ade ke produk yang boleh bantu badan dari cepat tuaa ye?

Jawapan ibu,  mestilaa ada.  Kat shaklee kitaa ade satu produk (ibu panggil cikvivixgojes) dia ade beberape bahan yang boleh melambatkan proses badan kitaa dari jadi tuaa tau. Dalam cikvivixgojes kitaa ade bahan yang melambatkan proses penuaan sel kitaa tau. Uolls nak gojes x? Nak muda selalu x?

             πŸ‘‰Vivix gojes (awet muda)

Okay,  vivix ni diaa boleh bantu :
πŸ‘‰mengekalkan keremajaan badan anda
πŸ‘‰risiko nak dapat penyakit rendah
πŸ‘‰bantu melambatkan DNA musnah


Psssss!  Nak tau x,  badan kitaa ni hari² terima proses tua wehh. Bilaaa badan bnyak terimaa proses tuaa ni,  penyakit mudah datang tau. Bilaa dah ade penyakit kencing manis,sakit jantung dan lainlain tu faktor penuaan badan ler tu.

Dalam vivix ni ade resveratrol yg boleh membantu menghalang penghasilan sel² kanser.

Nak tau lebih lanjut?  Boleh berurusan dengan ibu ye 😘

Whatsapp 0139449174






Menyambil tu meh baca entri ibu yang lain yee .